Missie en beleid

MISSIE

Het verbeteren van de uitkomsten van de behandeling van slokdarmkanker en maagkanker

Dit geldt voor zowel de uitkomsten van de operatieve behandelingen als het verbeteren van de postoperatieve kwaliteit van leven en de gevolgen van een operatie.

VISIE

Het SLMK Fonds wilt onderzoek faciliteren naar effectieve behandelmethoden voor slokdarm en maagkanker en onderzoek naar verbetering van chirurgische technieken en verbetering van kwaliteit van leven na een operatie.

Elk jaar wordt in Nederland bij meer dan 4000 mensen slokdarm- of maagkanker geconstateerd. Slechts een klein deel van de patiënten kan in opzet curatief worden behandeld.

Omdat veel reguliere fondsen hun gelden steken in aandoeningen die meer voorkomen en er ook steeds minder overheidsgeld beschikbaar is, is het steeds lastiger om voldoende fondsen te werven om onderzoek te doen naar deze ernstige ziekten.

Doelstelling

De doelstelling van het SLMK Fonds is om fondsen te genereren om onderzoek te financieren naar slokdarm- en maagkanker. Daarnaast willen we ook aandacht vragen voor deze zeer dodelijke vormen van kanker.

Onderzoeken:

  • TIGER studie
    Er is nog maar heel weinig bekend over naar welke lymfeklieren slokdarmkanker uitzaait. Daarom wordt nu bij iedere patiënt dezelfde grote operatie verricht, terwijl dat misschien niet nodig is. Deze operatie kent risico’s en zorgt voor ingrijpende veranderingen in het leven van de patiënt. Het doel van de TIGER studie is om te onderzoeken wat het uitzaaiingspatroon van slokdarmkanker naar de lymfeklieren is, zodat een wereldwijd uniform classificatiesysteem ontwikkeld kan worden, om daarmee per patiënt de beste behandeling te kunnen bepalen, onnodige complicaties te voorkomen en kwaliteit van leven te verbeteren. De studie zal ongeveer 2 jaar lopen, en de eerste resultaten kunnen over 3 jaar verwacht worden. Arts-onderzoeker Eliza Hagens zal promoveren op het onderzoek en is dankzij giften van het SLMK fonds aangesteld.
  • Kwaliteitsverbetering na slokdarmchirurgie
    Een ander belangrijk studie onderwerp is de kwaliteitsverbetering van slokdarmchirurgie. De slokdarmchirurgen van het AMC hebben al veel onderzoek verricht naar het verbeteren van de postoperatieve uitkomsten. Annelijn Slaman, arts onderzoeker heeft hier ook al enkele jaren onderzoek naar gedaan en zal de komende maanden onder leiding van Prof. Mark van Berge Henegouwen en dr. Suzanne Gisbertz verder onderzoek doen naar onder andere technieken die de kans op lekkage van de aansluiting na een slokdarm operatie doen verminderen. Het AMC heeft momenteel een lekkage percentage van 5% dat ruim onder het landelijke gemiddelde van 18 % ligt. Annelijn Slaman zal voor promotie onderzoek onder andere deze complicatie onderzoeken.
  • Onderzoek naar verschillende technieken van slokdarm kanker
    Operaties van slokdarmkanker werden in het verleden minder uitgebreid uitgevoerd dan nu. De operatie kan uitgevoerd worden via de buik of via de buik én de borstholte. Bij de tweede methode is de operatie uitgebreider en worden meer lymfklieren weggehaald maar is mogelijk de kans op complicaties groter. In een uitgebreid onderzoek zal onderzoekster Marianne Kalff uitzoeken wat de voor- en nadelen van de verschillende technieken zijn.
  • Onderzoek naar kwaliteitsverbetering van operaties bij maagkanker
    In de afgelopen jaren zijn er veel verbeteringen geweest in de behandeling van maagkanker maar ook bij deze ernstige ziekte is er een grote operatie nodig om de tumor te verwijderen. Inmiddels wordt die operatie in 90 % van de patiënten uitgevoerd door middel van een minimaal invasieve of kijkoperatie. Studentonderzoeker Alexander Borgstein onderzoekt wat de beste operatie strategie is voor patiënten met verschillende stadia van maagkanker. Bij voldoende fondsenwerving kan dit omgezet worden in een promotie onderzoek.

Steun onze pioniers!

Investeer in ons onderzoek en draag bij aan betere vooruitzichten voor patiënten.

Klik de button en vul het formulier in

Direct doneren

 

Machtiging

Stel een vraag

Wilt u meer informatie, of heeft u een vraag over onze onderzoeken?

Laat het ons weten.

 

Stel uw vraag

 

Search