Slokdarmkanker: het optimaliseren van de behandeling

grafiekSlokdarmkanker staat in de top tien van de meest voorkomende oorzaken van kanker
gerelateerde sterfgevallen bij zowel mannen als vrouwen. Om patiënten met slokdarmkanker te genezen is meestal een operatie nodig waarbij de slokdarm en de lymfeklieren in de buurt van de tumor worden verwijderd. Hoe meer lymfeklieren er worden verwijderd, hoe beter de overlevingskans op de lange termijn. Maar een uitgebreidere lymfeklierdissectie betekent ook een grotere operatie. Bij een grotere operatie is er een grotere kans op complicaties (tot 65%) en die kunnen leiden tot een verminderde kwaliteit van leven en tevens tot een hoger risico op overlijden. Het is bij slokdarmkanker niet bekend naar welke lymfeklieren de tumor precies uitzaait en wat het exacte uitzaaiingspatroon is, verder is ook niet bekend welke operatie het beste is voor de individuele patiënt. Ook is het niet duidelijk welke lymfeklieren er bestraalt moeten worden tijdens de voorbehandeling. Er zijn dus nog veel onbeantwoorde vragen. Eén van de onderzoeken die zich op één van deze problemen richt is de TIGER study. Dit is een internationale studie die als doel heeft het beter in kaart te brengen van het uitzaaiingspatroon van kanker in de lymfeklieren van patienten met slokdarmkanker om zo patienten beter en doelgerichter te kunnen behandelen. Om dit in kaart te brengen is het doel om van in totaal 5000 patienten van over de hele wereld informatie over de uitzaaiingen in lymfeklieren te verzamelen (zie figuur).

 

Ondanks de vooruitgang die is geboekt bij de behandeling van slokdarmkanker in de laatste decennia, leven patiënten na deze behandeling gemiddeld slechts 48 maanden. Eén van de belangrijke redenen voor deze slechte overleving is het gebrek aan preoperatieve technieken om de kenmerken van de tumor in beeld te brengen. Met name het afbeelden van de groei van de tumor in de lengte van de slokdarm en de uitbreiding naar de omliggende lymfeklieren is lastig met de huidig beeldvormingstechnieken (zoals de CT-scan of de PET-scan). Wel is dit essentiële informatie om de reactie op de behandeling te voorspellen en om de uitkomsten van behandeling te verbeteren door gepersonaliseerde therapie, bijvoorbeeld door de behandeling met chemotherapie en bestraling uit te breiden, de operatie uit te stellen of de omvang van de operatie aan te passen. Met huidige beeldvormingstechnieken die gebruikt wordt kunnen we uitzaaiingen in lymfeklieren niet goed genoeg in beeld brengen, derhalve zijn we bezig met een het opzetten van een nieuw onderzoek naar een veelbelovende techniek. Hierbij worden USPIO’s, kleine ijzerdeeltjes, gebruikt tijdens het maken van een MRI scan. Een MRI scan is een zeer veelzijdige techniek die gebruik maakt van sterke magneetvelden en die bij uitstek geschikt is om bijvoorbeeld de aantasting van lymfeklieren door een tumor af te beelden. Hiernaast zullen we gebruik maken van de zogenoemde USPIO’s om uitzaaiingen van slokdarmkanker in lymfeklieren te detecteren. USPIO’s worden in de bloedbaan gebracht en opgenomen in normale lymfeklieren. Op ijzergevoelige MR-beelden verliezen deze normale lymfeklieren MR signaal en zijn zwart, terwijl lymfeklieren met uitzaaiingen wit blijven. Deze techniek heeft in patiënten met prostaatkanker reeds bewezen aangedane lymfeklieren goed in beeld te brengen. Deze techniek kan ook worden toegepast in patiënten met slokdarm kanker. Wij hopen dat de techniek van de combinatie van USPIO’s en MRI voldoet aan de behoefte van het goed en accuraat in kaart brengen van aangedane lymfeklieren.

Daarnaast richten andere lopende projecten zich op kwaliteit van leven van slokdarmkanker patiënten, het voorspellen van overleving van slokdarmkanker patiënten en het in kaart brengen van waar de recidieven van de ziekte na curatieve behandeling zich presenteren.

Steun onze pioniers!

Investeer in ons onderzoek en draag bij aan betere vooruitzichten voor patiënten.

Klik de button en vul het formulier in

Direct doneren

 

Machtiging

Stel een vraag

Wilt u meer informatie, of heeft u een vraag over onze onderzoeken?

Laat het ons weten.

 

Stel uw vraag

 

Search