Mt Kilimanjaro 2.0

Mt Kilimanjaro 2.0

 

"Op naar de top!"

In september 2014 beklommen Naomi Vorstermans en Sascha Pijnaker de Kilimanjaro. Met deze prestatie hebben zij maar liefst een bedrag van 2.363 euro opgehaald voor het Slokdarm- & Maagkanker (SLMK) Fonds. Onderzoekster en geneeskundestudent Eliza Hagens wil wederom de hoogste berg van Afrika beklimmen om zo nog meer geld in te zamelen voor onderzoek naar Slokdarm- en Maagkanker. Tijdens haar coschappen en in het onderzoek is zij nauw betrokken geweest bij patiënten met slokdarmkanker. Zij is van mening dat er nog veel winst valt te behalen. Hier is veel geld voor nodig voor verder onderzoek.

Het verhaal van Eliza

Als kind had ik voor mezelf drie doelen gesteld: de Mont Blanc, de Kilimanjaro en de Mount Everest te beklimmen. Documentaires en films inspireerden mij en het doel werd gesteld. In het dorp waar ik ben opgegroeid, Broek op Langedijk (stuk onder zeeniveau), was een klimhal aanwezig waar ik vele uren per week naar boven klauterde sinds mijn 7e. Ik luisterde aandachtig naar de klimverhalen van mijn kliminstructeurs, die mij altijd hebben gemotiveerd om ooit ook een klimtocht te maken. Nu ik de kans heb gekregen om mijn tropencoschap in Tanzania te kunnen doen, komt de Kilimanjaro in zicht!

Impact van slokdarmkanker

Tijdens mijn coschappen heb ik gezien wat voor grote impact de ziekte en de behandeling van slokdarmkanker heeft op mensen. Dit heeft me ontzettend geraakt. De diagnose slokdarmkanker zet je leven op zijn kop. Deze patiënten moeten zeer intensieve, langdurige behandelingen ondergaan met de nodige risico’s.
Van heel dichtbij heb ik dit kunnen meemaken met mijn inmiddels 93-jarige opa. Hij is 15 jaar geleden gediagnosticeerd met slokdarmkanker waarvoor hij chemotherapie, radiotherapie en een grote operatie heeft gehad. Als gevolg van alle behandelingen is zijn stem verzwakt en heeft hij moeite met eten. Toch heeft hij veel geluk gehad, want er zijn niet veel mensen die nog zo oud worden na het krijgen van deze ziekte. Afhankelijk van het stadium zijn er namelijk na het stellen van de diagnose na 3 jaar nog maar 70% tot 5% van de patiënten in leven.
Met het beklimmen van de Kilimanjaro hoop ik geld in te zamelen voor onderzoek naar de behandeling van slokdarmkanker, zodat we in de toekomst meer positieve verhalen kunnen vertellen zoals dat van mijn opa.


Wat?
De hoogste berg in Afrika beklimmen: de Kilimanjaro

Wanneer is het?
Februari 2018

Het goede doel
De opbrengst gaat naar het Slokdarm- & Maagkanker fonds dat onderdeel is van de AMC Foundation.
Het doel van het SLMK Fonds is het steunen van medisch wetenschappelijk onderzoek naar slokdarm- en maagkanker. Slokdarm- en maagkanker zijn relatief weinig voorkomende vormen van kanker. In de grote stroom van vele acties en fondsenwerving worden patiënten met deze vormen van kanker nog wel eens over het hoofd gezien. Het SLMK Fonds wil hier iets aan doen. Patiënten met slokdarm- en/of maagkanker hebben nog altijd slechte overlevingskansen en het is een van de snelst stijgende doodsoorzaken voor mannen. Ook is er een grote kans op ernstige bijwerkingen van de behandeling en een kans op (permanente) verslechtering van de kwaliteit van leven. Meer medisch wetenschappelijk onderzoek naar operatietechnieken en behandeling is nodig en een goede begeleiding van patiënten is hierbij van het groot belang.

Date

30 mei 2017

Categories

Acties, Mt Kilimanjaro

Search