PATIËNTEN VERHALEN

Frits Kervezee: ‘En ik geniet nog steeds van nasi…’

Een van de favoriete gerechten van Frits Kervezee (73), gepensioneerd inkoper bij Uitgeverij Reed Elsevier en woonachtig in Naarden, is nasi goreng. ‘En,’ zo vertelde hij glimlachend tijdens zijn interview in februari 2020, ‘ook allerlei andere gerechten uit de Indische keuken, heerlijk allemaal! Maar medio december 2015 kreeg ik op een avond tijdens een nasimaaltijd geen hap meer door mijn keel; het voedsel bleef steken. En ook slikken lukte nauwelijks. Mijn zoon Ralf zei meteen, ‘Pa, dat is niet goed!’

Onze huisarts stuurde mij direct door naar een MDL-arts (Maag-Darm-Lever-arts) in het Tergooi ziekenhuis in Hilversum.

In eerste instantie zou ik pas na een week of vier in Tergooi een afspraak kunnen krijgen, maar ik drong eropaan of het niet eerder zou kunnen. Ik had geluk, want heel toevallig was er net een afspraak voor de volgende dag geannuleerd bij dokter Paul Kingma en die mocht ik overnemen.

Bij de endoscopie, (met een slang via de keel naar binnen), zag Kingma direct dat het mis was: ‘Roep je vrouw er ook even bij,’ waarna hij met het slechte nieuws kwam, dat ik vermoedelijk slokdarmkanker had.
Kingma trad doortastend op en regelde, om deze diagnose bevestigd te krijgen, nog tussen Kerst en Oud en Nieuw op de Röntgenafdeling een echo en een thorax (long)foto. Ook de biopten, die hij had genomen, werden met spoed bestudeerd.

Eenmaal weer thuis hebben we met zijn tweeën op de bank een potje zitten janken. Vooral bij mijn vrouw Inge kwam de klap keihard aan. Dit was het laatste wat zij verwachtte. En voor haar was de schok nog veel groter.

Want zelf had zij al een hele geschiedenis achter de rug met diverse soorten kanker; w.o. kanker in/aan de baarmoeder en eileiders, huidkanker en borstkanker.

In het laatste jaar van haar pillenkuur tegen borstkanker kreeg ik slokdarmkanker. Zelf had ik nooit iets gemankeerd, dus mijn diagnose kwam ook voor haar totaal onverwacht. Na al haar eigen ellende sloeg het noodlot bij mij toe.

Op 4 januari 2016 meldde ik mij bij Amsterdam UMC Universitair Medische Centra), locatie AMC, voor een uitgebreid onderzoek.

Daarna volgde op 6 januari een serie onderzoeken tijdens de zogenoemde GIOCA-dag. Dit staat voor: Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam en is gespecialiseerd in aandoeningen van kanker in maag en slokdarm.

Op het eind van deze dag werd in het AMC de diagnose van het Tergooi ziekenhuis bevestigd en werd verteld wat het behandelplan zou zijn.

Mijn reactie op het slechte nieuws was, ik ga alles doen om hiervan af te komen. Ik ben een optimist, maar ook een realist. Immers, het is pas zover, als het zover is. Maar ik moet eerlijk bekennen dat, als je over je kansen leest, je toch behoorlijk schrikt.

Een mens wil nu eenmaal weten wat hem boven het hoofd hangt, dus je probeert aan zoveel mogelijk informatie te komen, met name via Google. Maar dat loste mijn vragen niet op. Integendeel, het zoeken op Google leverde uiteindelijk nog meer mogelijke complicaties op. Wellicht kan dit interview een bijdrage leveren aan meer antwoorden voor lotgenoten.

Vrienden gaven mij het boek ’Kop d’r Veur’ Mijn jaar met slokdarmkanker, van krantenredacteur, Leo Preusting, die in 2010 zelf slokdarmkanker kreeg en minutieus zijn ervaringen bijhield.

Een boek met een lach en een traan waar ik veel aan gehad heb.

Voordat de operatie plaats zou kunnen vinden, volgde eerst een traject van ongeveer een maand, waarin ik vijf chemokuren en 23 bestralingssessies zou krijgen.

De radiotherapeut gaf met negen tatoeagepuntjes op mijn lijf precies aan hoe mijn lichaam onder het bestralingstoestel gepositioneerd moest worden, zodat de bestraling precies de tumor zou raken en niet het omliggend weefsel.

Steun onze pioniers!

Investeer in ons onderzoek en draag bij aan betere vooruitzichten voor patiënten.

Klik de button en vul het formulier in

Direct doneren

 

Machtiging

Stel een vraag

Wilt u meer informatie, of heeft u een vraag over onze onderzoeken?

Laat het ons weten.

 

Stel uw vraag

 

© 2016 Slokdarm- en Maagkanker Fonds

Search