Tweetal arts-onderzoekers gestart in het AMC

Het onderzoek

Vanuit het AMC worden verschillende onderzoeksprojecten geïnitieerd naar de optimale (chirurgische) behandeling van slokdarm- en maagkanker. Dit geldt zowel voor het ontwikkelen van de optimale operatieve behandelingen als het verbeteren van de postoperatieve kwaliteit van leven en de gevolgen van een operatie. Het AMC is gespecialiseerd in het behandelen van slokdarm- en maagkanker en alhier worden per jaar het hoogste aantal patiënten met slokdarmkanker geopereerd in Nederland.

 

Prof. Mark van Berge Henegouwen, dr. Suzanne Gisbertz en dr. Werner Draaisma zijn allen slokdarm- en maagkankerchirurg, zij voeren samen alle slokdarm- en maagoperaties uit in het AMC. Tevens zijn zij verantwoordelijk voor de chirurgische onderzoeken die vanuit het AMC worden gestart. Er is recent een tweetal arts-onderzoekers gestart in het AMC, Annelijn Slaman en Eliza Hagens, om het volgende prestigieuze onderzoek te begeleiden:

  1. De TIGER studie
    Eliza Hagens (fotograaf Vincent de Vries/Rodi Media)Er is nog maar heel weinig bekend over naar welke lymfeklieren slokdarmkanker uitzaait. Daarom wordt nu bij iedere patiënt dezelfde grote operatie verricht, terwijl dat misschien niet nodig is. Deze operatie kent risico’s en zorgt voor ingrijpende veranderingen in het leven van de patiënt. Het doel van de TIGER studie is om te onderzoeken wat het uitzaaiingspatroon van slokdarmkanker naar de lymfeklieren is, zodat een wereldwijd uniform classificatiesysteem ontwikkeld kan worden, om daarmee per patiënt de beste behandeling te kunnen bepalen, onnodige complicaties te voorkomen en kwaliteit van leven te verbeteren. De studie zal ongeveer 2 jaar lopen, en de eerste resultaten kunnen over 3 jaar verwacht worden. Arts-onderzoeker Eliza Hagens zal promoveren op het onderzoek en is dankzij giften van de SLMK stichting aangesteld.
  2. Kwaliteitsverbetering na slokdarmchirurgie
    Annelijn Slaman (fotograaf Vincent de Vries/Rodi Media)Een ander belangrijk studie onderwerp is de kwaliteitsverbetering van slokdarmchirurgie. De slokdarmchirurgen van het AMC hebben al veel onderzoek verricht naar het verbeteren van de postoperatieve uitkomsten. Arts onderzoeker heeft hier ook al enkele jaren onderzoek naar gedaan en zal de komende maanden onder leiding van Professor Mark van Berge Henegouwen en dr Suzanne Gisbertz verder onderzoek doen naar onder andere technieken die de kans op lekkage van de aansluiting na een slokdarm operatie doen verminderen. De laatste jaren is hier al veel onderzoek naar gedaan en het AMC heeft momenteel een lekkage percentage van 5% wat ruim onder het landelijke gemiddelde van 20% ligt. Annelijn Slaman zal voor promotie onderzoek onder andere deze complicatie onderzoeken.

Steun onze pioniers!

Investeer in ons onderzoek en draag bij aan betere vooruitzichten voor patiënten.

Klik de button en vul het formulier in

Direct doneren

 

Machtiging

Stel een vraag

Wilt u meer informatie, of heeft u een vraag over onze onderzoeken?

Laat het ons weten.

 

Stel uw vraag

 

Search