Diagnose van slokdarmkanker

(Bronvermelding: Website MLDS)
Afhankelijk van uw klachten kan de huisarts beoordelen of verder onderzoek nodig is. De huisarts kan bloedonderzoek laten doen om bloedarmoede vast te stellen of uit te sluiten. Bloedonderzoek geeft de arts ook belangrijke informatie over uw lichamelijke conditie. Bloedonderzoek kan geen slokdarmkanker aantonen.

 

Ook kan de huisarts u naar een arts in het ziekenhuis verwijzen voor onderzoek. Een internist of maag-,darm- en leverarts (MDL-arts) kan bij verdenking op slokdarmkanker een kijkonderzoek (endoscopie) van de slokdarm uitvoeren. Bij een kijkonderzoek brengt de arts via uw mond een flexibele slang (endoscoop) in uw slokdarm. Op de endoscoop zitten een lampje en een camera. Tijdens dit onderzoek kan de arts de binnenkant van uw slokdarm goed bekijken. Ook kan hij kleine hapjes weefsel van de slokdarmwand wegnemen. Dit worden biopten genoemd. Deze biopten worden onder de microscoop onderzocht op kwaadaardige cellen. Meer informatie over dit onderzoek vindt u bij gastroscopie.

Vervolgonderzoek

Als er slokdarmkanker bij u wordt vastgesteld, is verder onderzoek nodig om te bepalen hoe ver de ziekte is uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. Dit wordt het vaststellen van het stadium genoemd. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. De behandeling is namelijk voor een groot deel afhankelijk van het stadium van de kanker. De volgende onderzoeken zijn mogelijk om het stadium van de ziekte te bepalen:

Bij een echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Uw huid wordt voor dit onderzoek ingesmeerd met een gel die geluidsgolven geleid. De arts beweegt het echoapparaat over de huid van uw hals en/of buik. De teruggekaatste geluidgolven worden weergegeven op een beeldscherm. Zo nodig kan de arts een punctie (biopsie) doen als er een verdachte plek zichtbaar wordt. Dit heet een echogeleide punctie. Bij een echogeleide punctie wordt eerst met behulp van de echo de exacte plaats van de afwijking bepaald. Daarna prikt de arts met een speciale naald van buitenaf door de huid in het afwijkende weefsel. Van dit afwijkende weefsel wordt een stukje weggehaald of opgezogen en samen met de naald naar buiten gebracht. Dit weefsel wordt onderzocht onder de microscoop. Een punctie kan heel even pijnlijk zijn. Echografie wordt met name gebruikt om lymfeklieren in de hals te onderzoeken. Ook de lever kan onderzocht worden op uitzaaiingen.
Een endo-echografie geeft een beeld van de grootte van de tumor. Ook is dit een goed onderzoek om vast te stellen in hoeverre de tumor door de wand van de slokdarm heen is gegroeid. Dit onderzoek gebeurt op dezelfde manier als het kijkonderzoek (endoscopie) van de slokdarm. De arts plaatst een echoapparaat op de endoscoop, en kan zo een inwendige echo maken in de slokdarm. Het is ook mogelijk om tijdens de endo-echografie een punctie te doen. De arts neemt dan een klein hapje weg uit afwijkend weefsel. Dit weefsel wordt onder de microscoop verder onderzocht.
Met een CT-scan worden gedetailleerde afbeeldingen gemaakt met behulp van röntgenstralen. Deze scanner laat afbeeldingen zien in de vorm van 'plakjes' van de slokdarm en de maag. Waarschijnlijk krijgt u van tevoren contrastvloeistof toegediend, om het beeld nog duidelijker te maken. Op de foto's is te zien of er een tumor is en hoe groot de tumor is. Ook is te zien of de tumor is doorgegroeid in borst- of buikholte en of er uitzaaiingen zijn naar andere delen van het lichaam.
Met een PET-scan kunnen uitzaaiingen in een vroeg stadium opgespoord worden. Voorafgaand aan een PET-scan wordt een kleine hoeveelheid radioactief suiker in de bloedbaan gespoten. Kankercellen hebben een verhoogde stofwisseling en gebruiken daardoor veel suiker. De radioactieve suiker gaat daarom vooral naar plekken waar kankercellen zijn. Zo kunnen met een PET-scan kankercellen zichtbaar gemaakt worden. Wanneer bij een ander onderzoek een 'verdacht' gebied wordt gevonden, kan door middel van een PET-scan aangetoond worden of het gaat om goedaardige of kwaadaardige cellen.

Extra onderzoek

Soms is nog extra onderzoek nodig om te bepalen of de tumor is doorgegroeid in luchtwegen of andere organen. Er kan dan een bronchoscopie of een kijkoperatie worden uitgevoerd.

  • Bronchoscopie
    Met een bronchoscopie kan de arts de luchtwegen goed bekijken. Een bronchoscopie is een endoscopisch onderzoek waarbij een flexibele slang via de mond tot in de luchtwegen wordt geschoven. Dit onderzoek wordt gedaan om te bepalen of de tumor is doorgegroeid tot in de luchtwegen.
  • Kijkoperatie (Laparoscopie)
    Soms is het na allerlei onderzoeken toch nog niet zeker hoe groot de tumor is en of de tumor in andere organen is doorgegroeid. In dat geval wordt een kijkoperatie uitgevoerd onder algehele narcose. Door middel van een paar kleine sneetjes brengt de chirurg kijkinstrumenten in de buik. Op deze manier kan hij de buik goed inspecteren.

Steun onze pioniers!

Investeer in ons onderzoek en draag bij aan betere vooruitzichten voor patiënten.

Klik de button en vul het formulier in

Direct doneren

 

Machtiging

Stel een vraag

Wilt u meer informatie, of heeft u een vraag over onze onderzoeken?

Laat het ons weten.

 

Stel uw vraag

 

Search