Behandeling van maagkanker

Bronvermelding: Website MLDS

Aan de hand van de uitslagen van de onderzoeken bepaalt de arts welke behandeling mogelijk is. Hierbij spelen ook uw leeftijd en conditie een belangrijke rol. De arts zal de behandeling(en) uitvoerig met u bespreken. Afhankelijk van het stadium van de ziekte zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Curatieve behandeling

Een curatieve behandeling is een behandeling die gericht is op genezing. Hierbij kan de chirurg de tumor en het omliggende weefsel verwijderen. Bij maagkanker maakt een operatie altijd onderdeel uit van een curatieve behandeling. Soms wordt een operatie gecombineerd met andere (aanvullende) behandelingen.

 

Palliatieve behandeling

Een palliatieve behandeling is bedoeld om de ziekte zoveel mogelijk af te remmen en de klachten te verminderen. Een palliatieve behandeling kan bestaan uit een operatie, chemotherapie of bestraling of een combinatie van deze behandelingen.

Een operatie is de meest voorkomende behandeling bij maagkanker. Het is soms voor de operatie niet te zeggen of de operatie curatief zal zijn. De arts ziet tijdens de operatie of de tumor en eventuele uitzaaiingen geheel te verwijderen zijn.

Operatie

Bij een operatie zal de chirurg de tumor proberen te verwijderen, samen met een deel van het omringde weefsel. Bij een curatieve behandeling zal de chirurg ook een aantal lymfeklieren wegnemen. Als de tumor in de alvleesklier, lever of dikke darm is gegroeid zal de chirurg soms ook een deel van deze organen wegnemen.

Een operatie is een ingrijpende behandeling. Het is daarom belangrijk dat uw conditie zo goed mogelijk is. Als u niet voldoende kunt eten, krijgt u sondevoeding om te voorkomen dat uw voedingstoestand verslechtert. Deze vloeibare voeding komt via een dun slangetje (sonde) rechtstreeks in de maag of dunne darm terecht. Als sondevoeding niet mogelijk is, krijgt u voeding direct in de bloedbaan toegediend via een infuus. Er bestaan verschillende operatietechnieken. Afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor zijn de volgende operaties mogelijk:

Operatie waarbij de chirurg het bovenste deel van de maag (cardia) verwijdert. Tijdens deze operatie wordt ook het onderste deel van de slokdarm verwijderd. De chirurg maakt een soort buis van het onderste deel van de maag. Deze maakt hij vast aan het bovenste deel van de slokdarm zodat de verbinding tussen slokdarm en maag weer is hersteld.
Operatie waarbij de chirurg het onderste deel van de maag of maaguitgang (het distale deel) verwijdert. Tijdens deze operatie wordt ook het eerste deel van de twaalfvingerige darm verwijderd. Dit is het deel van de dunne darm dat direct na de maag begint. De dunne darm wordt op het resterende deel van de maag aangesloten.
Een operatie waarbij de chirurg de hele maag verwijdert. Bij deze operatie wordt ook het eerste deel van de twaalfvingerige darm weggenomen. Vervolgens maakt de chirurg een nieuwe verbinding tussen de slokdarm en het verderop gelegen stuk dunne darm. Tijdens de operatie beslist de chirurg welke verbindingstechniek hij hierbij zal gebruiken.

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met kankerremmende medicijnen. Deze medicijnen worden ook wel cytostatica genoemd. Chemotherapie remt de celdeling waardoor de groei van de tumor wordt afgeremd. Chemotherapie is een niet-lokale behandeling. Dat betekent dat de behandeling is gericht tegen kankercellen in uw hele lichaam. Chemotherapie wordt daarom meestal geadviseerd als u (mogelijk) uitzaaiingen heeft. Tegenwoordig wordt chemotherapie bij maagkanker vaak in combinatie met een andere behandeling gegeven. Bijvoorbeeld vóór of na een curatieve operatie of in combinatie met bestraling. U kunt de medicijnen krijgen via een infuus of via tabletten.

Doelgerichte behandeling

Een doelgerichte behandeling wordt ook wel ‘targetted therapy’ genoemd. Doelgerichte behandeling vindt plaats met medicijnen via een infuus. Deze behandeling kan met name worden ingezet als de tumor dicht bij de overgang van de slokdarm en de maag zit en als er uitzaaiingen aanwezig zijn. Daarnaast vindt doelgerichte behandeling alleen plaats als de tumorcel in de wand een bepaald eiwit heeft. De behandeling richt zich op dit type eiwit en zorgt ervoor dat de groei van de kankercel wordt geremd. Doelgerichte behandeling wordt bijna altijd in combinatie met chemotherapie gegeven. Bijwerkingen van doelgerichte medicijnen zijn over het algemeen beperkt.

Bestraling

Bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood. De straling wordt zo precies mogelijk gericht op de tumor zodat gezonde cellen gespaard worden. Bestraling kan in combinatie met een operatie en chemotherapie gegeven worden. Ook kan het gebruikt worden als palliatieve behandeling om de klachten te verminderen.

Het plaatsen van een stent (voedingsbuisje of endoprothese)

Als de tumor in het bovenste deel van uw maag of juist ter hoogte van de maaguitgang zit en een operatie niet mogelijk is, kan de arts een stent plaatsen. Dit zal de arts doen als u problemen krijgt met het passeren van voedsel. Dit is een palliatieve behandeling. Een stent is een buisje dat tijdens een gastroscopie in de maag wordt geschoven. De stent wordt op de hoogte van de tumor ontplooit. De ontplooide stent drukt zich vast ter hoogte van de tumor. Op deze manier zorgt een stent ervoor dat voedsel weer kan passeren. Een stent wordt geplaatst onder een roesje. Meer informatie over deze behandelingen vindt u op www.maagkanker.info.

Steun onze pioniers!

Investeer in ons onderzoek en draag bij aan betere vooruitzichten voor patiënten.

Klik de button en vul het formulier in

Direct doneren

 

Machtiging

Stel een vraag

Wilt u meer informatie, of heeft u een vraag over onze onderzoeken?

Laat het ons weten.

 

Stel uw vraag

 

Search