(Bronvermelding: Website MLDS)

Wat is het?

Bij maagkanker is er een kwaadaardige tumor in de maag ontstaan. Maag kanker wordt ook wel een maagcarcinoom genoemd. Carcinoom is een ander woord voor kwaadaardige tumor of kanker.

Er bestaan verschillende soorten maagkanker. Dit is afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor is ontstaan. De meest voorkomende vorm is het adenocarcinoom. Dit is een tumor die ontstaat uit de kliercellen van het maagslijmvlies. Andere soorten tumoren in de maag zijn zeldzaam (slechts vijf procent van het totaal). Voorbeelden hiervan zijn lymfomen, sarcomen en neuro-endocriene tumoren.

De tumor in de maag kan steeds groter worden en door de maagwand heen groeien. Ook kunnen er cellen losraken van de tumor. Via de bloedbaan of het lymfestelsel verspreiden deze cellen zich verder door het lichaam. Losgeraakte cellen van een tumor uit de maag, kunnen zich zo nestelen in bijvoorbeeld de lever, het buikvlies of de longen. Daar kunnen ze uitgroeien tot nieuwe tumoren, ook wel uitzaaiingen of metastasen genoemd.

Oorzaak maagkanker

De precieze oorzaak van maagkanker is onduidelijk. Een maagtumor kan ontstaan uit een poliep in de maag. Maar maagkanker kan ook een gevolg zijn van een chronische ontsteking van het maagslijmvlies.

Hoe herken ik het?

Het begin stadium van maagkanker geeft het meestal weinig of geen klachten. Wel kunnen klachten als een verminderde eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies, misselijkheid of pijn in de bovenbuik en/of borstbeen te maken hebben met maagkanker.

De alarmsignalen van maagkanker

Het is belangrijk om alert te zijn de alarmsignalen. Klachten die bij maagkanker kunnen voorkomen zijn;

  • Verminderde eetlust en een afkeur voor voedsel met een sterke geur, zoals koffie, gebraden vlees en bepaalde kruiden
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
  • Snel een vol gevoel hebben na het eten of het idee hebben dat het voedsel niet wil zakken
  • Pijn in de bovenbuik en/of in de buurt van het borstbeen.
  • Misselijkheid
  • Regelmatig overgeven of het braken van (kleine beetjes) bloed.
  • Brandend maagzuur en oprispingen.
  • Duizeligheid en vermoeidheid door bloedarmoede.
    Bloedarmoede ontstaat door langdurig bloedverlies uit de maag.
  • Zwarte ontlasting.
    Soms is bloedverlies uit de maag te herkennen aan een pikzwarte, teerachtige ontlasting.

Let op

Als je last hebt van één of meerdere van deze klachten betekent dat niet meteen dat er sprake is van maagkanker. De klachten kunnen ook komen door andere aandoeningen van de maag of slokdarm.

Wanneer naar de huisarts?

Als je klachten hebt die op maagkanker kunnen wijzen en de klachten niet binnen enkele weken overgaan, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ga in elk geval naar de huisarts als je meerdere dagen zwarte ontlasting hebt. De huisarts luistert naar de klachten en zal je lichamelijk onderzoeken.

Afhankelijk van de klachten, je leeftijd en de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, kan de huisarts je doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) of internist in het ziekenhuis voor aanvullende onderzoeken.

Hoe gaat het verder?

Hoe wordt de diagnose gesteld, welke behandelingsmogelijkheden zijn er en wat is mijn vooruitzicht?

Diagnose van maagkanker

In het ziekenhuis zijn verschillende onderzoeken mogelijk om afwijkingen aan de maag vast te stellen. De arts bepaalt welke onderzoeken in jouw geval het meest geschikt zijn. In eerste instantie wordt meestal een gastroscopie (kijkonderzoek van de maag) gedaan. Verder kan het bloed worden onderzocht en kan er aanvullend beeldvormend onderzoek uitgevoerd worden om te kijken hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.